Vårt arbete med att skapa förökningsmaterial
Hantverksarbetet med förökning av plantor
Vår historia bygger på ett hantverksarbete och en stolthet i kvaliteten på växtmaterialet. Det är viktigt att bevara och ta tillvara på det material som vi har, lika väsentligt är det att vi har möjlighet att köpa växtmaterial från andra plantskolor.
När Hugo och Märta började odla ute på ägorna i Säve planterades allt ute på friland. Perennerna grävdes upp på hösten och delades för att skapa nya plantor. Det mesta av de delade rötterna planterades tillbaka ut i odlingsfälten och en mindre del packades in i tidningspapper för att skickas ut till andra odlare som ville ha förökningsmaterial. Odlingarna vattnades med vatten från Kvillen som är ån som rinner nedanför odlingsfälten. Kvillen slingrar sig vidare ut mot Nordre älv och sträcker sig mellan havet och Göta älv. 1959 var ett förödande år för plantskolan, saltvatten hade tryckts upp i Kvillen och hela odlingen vattnades med bräckt vatten. I stort sett allt växtmaterial var förstört och Hugo och Märta behövde köpa in stora mängder med nya rötter och fröer för att starta på nytt.
Under 70-talet utökade plantskolan förökningsarbetet med att även börja ta egna sticklingar och under 80-talet kompletterades det egna växtmaterialet med årliga inköp av barrotsplantor och småplantor.
Så har plantskolan fortsatt arbetet med förökningsmaterialet, en blandning av egen produktion samt inköp av barrötter och småplantor. Många av de sorter som idag förökas hos oss är växter som vi inte kan hitta hos småplantsleverantörerna. Geranium macrorrhizum 'Pastis' är en sort som vi har planterad i rabatterna omkring plantskolan. Den grävs upp från rabatten för att delas och planteras om i kruka, lika så olika sorters Helianthus.
Under november sitter vi och planerar och beställer vilket växtmaterial vi ska köpa in inför kommande säsong och vi tar in plantor från odlingsbäddarna som vi ska använda i vårt egna förökningsarbete. Under vintern börjar det stora arbetet med att dela gräs och hitta rot skott. Förökningsarbete kan vara mysigt och pilligt, men att dela på gräs är ett hårt arbete. Många timmar går åt till att dra isär gräset och ibland får man ta i för kung och fosterland. Händerna och underarmarna darrar av utmattning efter timmar av slit. Sen har man några timmar av precisionsarbete när sticklingarna ska sättas i sticklingsbrätte. Arbetet görs i ett av våra växthus, många vintermorgnar börjar i ljuset av en lampa och efter några timmar får man njuta av soluppgången och det härliga vinter ljuset. Sticklingsbrättena fylls av småplantor allt eftersom och ställs ut på bänkar i väntan på våren.
Under vår och försommar gör vi de flesta av våra toppsticklingar. Växtmaterialet står i växthus under vintern för att ha lite försprång när våren kommer. Nepeta, Mentha, Thymus och Sedum börjar vegetera och när de är redo klipps topparna av. Nu är vi framme vid den mysiga delen av förökningsarbetet. Toppsticklingar är lätta att ta och går vanligen enkelt att sätta ner i sticklingsbrättena. Under soliga vårdagar kan vi stå utanför växthuset, lyssna på en bra ljudbok och njuta av Thymus longicaulis 'Odoratus' som villigt låter sig klippas och stickas ner en och en.
Toppstickningar gör vi kontinuerligt under säsongen. Vanligen har vi en plan för när arbetet ska göras och hur många sticklingar som ska tas, men att ha växtmaterialet tillgängligt ute i odlingarna gör att vi enkelt kan skapa fler sticklingar om vi märker att vi behöver mer än vi planerat för. Då går vi ut på odlingsfälten och klipper det material vi beräknar att vi behöver. Moderplantorna mår bra av att klippas och blir fylligare och får fler förgreningar till följd av klippningen.
Delning av växter och klippa stickling är en stor del av trädgårdstraditionen och vi är glada över att kunna vårda den traditionen genom att föra det hantverket vidare.
Vi levererar växter märkta "Från Sverige"
Säve Plantskola är stolta över att leverera växter från Sverige, ett hållbart alternativ. Från Sverige-märket får användas på växter som har haft sin huvudsakliga odlingstid eller tillväxt i Sverige. Märket betyder att växten är planterad, driven, skördad, hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Om du vill veta mer om märkningen, besök Från Sveriges hemsida.